Reparatie soba gaz – cum ne descurcam in cazul defectarii sobei pe gaz?

Exista multe metode de incalzire a locuintei, una dintre ele fiind si aceasta soba care functioneaza pe gaz. Este eficienta in zilele friguroase, pentru ca optimizata potrivit, poate reduce cu mult costurile lunare la caldura, avand posibilitatea sa economisesti.

Dar, bineinteles, trebuie sa ne luam si cateva masuri de siguranta cand vine vorba de aceasta.

Unele trebuie sa le iei tu, altele trebuie sa fie deja integrate in aparat. Printre cele pe care trebuie sa le iei tu se numara curatarea filtrelor in cazul in care folosesti o soba alimentata cu gaz metan. Asta deoarece impuritatile, precum parul de animale, pot aglomera aceste filtre si sa ingreuneze sau sa impiedice o ventilare corespunzatoare.

Alte masuri de siguranta trebuie sa fie incluse in aparat. Deoarece exista mereu riscul scurgerii de gaze si de intoxicare cu dioxid de carbon, alege mereu o soba care fie detecteaza concentratia de CO2 din aer, fie nivelul de oxigen. In ambele cazuri, atunci cand sunt depasite limitele, soba pe gaz trebuie sa se opreasca automat cu ajutorul unui senzor.

Verifica soba pentru a te asigura ca in momentul in care flacara se stinge, nu se mai alimenteaza deloc cu gaz. De asemenea, o soba dotata cu un grilaj, va asigura protectia celor mici din casa care sunt prea curiosi, inclusiv a animalelor de companie.

Dar daca totusi intampini o problema pe care nu o poti rezolva singur sau din cauza careia risti sa iti pui sanatatea in pericol, cel mai bine este sa apelezi la cineva cu experienta, la un specialist in reparatii sobe pe gaz.

Iata o lista cu cele mai frecvente defectiuni pe care le poti intampina la soba pe gaz:

  • Soba pe gaz nu porneste. In situatia in care soba pe gaz nu porneste, trebuie sa verifici daca ai gaz, apa si curent electric. In lipsa oricaruia dintre ele, centrala (soba) nu va functiona.
  • Flacara sobei pe gaz nu se aprinde. Defectiunea poate fi provocata de temperatura apei din cazan, care este superioara celei reglate. Sau poate fi cauzata de un robinet de gaz inchis.
  • Aprinderea si stingerea flacarii. O defectiune cauzata de inversatul fazei cu nulul pe cablul de alimentare. Pozitioneaza corect stecherul in priza, pentru a rezolva problema. Apoi, reseteaza centrala de la buton.
  • Soba pe gaz nu incalzeste sau nu da apa calda. Daca apa nu depaseste temperatura de 40 de grade, butonul de reglaj este setat la o temperatura sub 60 de grade. Problema poate fi cauzata insa si de presiunea prea mare din coloana de apa rece. Insa poate fi si o problema a termostatului, care isi poate pierde din precizie.
  • Caloriferele raman reci. S-ar putea ca traseul de tevi sa fie inghetat, mai ales daca acesta trece prin spatii deschise, iar temperaturile sunt foarte joase. Sau se poate ca radiatoarele sa fi prins aer. Apeleaza la un specialist in reparatii soba pe gaze care sa te ajute.
  • Defectarea termostatului. Termostatele se pot defecta sau isi pot pierde sensibilitatea. Vestea buna este ca termostatul poate fi inlocuit la preturi chiar accesibile.
  • Inghetarea centralei. Instalatia poate ingheta chiar si la o temperatura de 0 grade Celsius. Daca centrala se afla intr-un loc racoros, precum garajul, de exemplu, poti achizitiona un robinet termostatic, care va deschide instalatia numai daca apa depaseste 6 grade Celsius.
  • Zgomote in centrala. Bolboroseala sau loviturile care se aud din centrala termica pot indica faptul ca aerisirea instalatiei nu s-a facut corespunzator sau faptul ca apa nu are presiunea potrivita. Insa pot indica si probleme la pompa de circulatie
  • Scurgeri de apa din centrala. Centrala termica este prevazuta cu o supapa. Aceasta va elimina surplusul de apa, daca presiunea e prea mare in sistem.

Daca intampini orice problema de mai sus si nu o poti rezolva de unul singur, pentru siguranta ta cel mai bine ar fi sa apelezi la un specialist de reparatii sobe pe gaz care stie cum sa se descurce in astfel de situatii.

Articolul anterior
Apeleaza la un specialist atunci cand vine vorba despre reparatii aragaze!
Articolul următor
Reparatii aragaze – cum sa procedez cand mi se strica aragazul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu